Maandelijkse Toolbox AA
 >  Toolbox 11-2024 Aertssen Infra - Roads
EHBO - slachtoffer verplaatsen


Wat te doen bij een incident met gewonden?

  • Regel1: Let op gevaar (brand, verkeer, gassen,...)
  • Regel2: Ga na wat er is gebeurd en wat het slachoffer mankeert
  • Regel3: Stel het slachtoffer gerust en zorg voor beschutting
  • Regel4: Zorg voor deskundige hulp 
  • Regel5: Help het slachtoffer op de plaats waar hij ligt


Probeer niet iemand op te tillen of te verplaatsen, vooral niet als hij/zij er gewond uitziet. De toestand van een ingestorte of gewonde persoon kan verergeren door beweging. Een uitzondering op deze regel is het verplaatsen van een persoon van een levensbedreigend gevaar naar een veiligere locatie.  
Het slachtoffer verplaatsen: 
Als je de plek niet veilig kan maken vraag je eerst het slachtoffer of hij of zij zichtzelf kan verplaatsen. Mocht dit niet het geval zijn, dan laat je het slachtoffer weten dat je hem/haar zult verplaatsen. Je voert de Rautekgreep uit middels een aantal verschillende stappen. Deze stappen kan je best leren in een EHBO-cursus.


Een EHBO'er mag een persoon niet van de grond tillen.
Doe NOOIT een helm af.
Veilig op-en afstappen van tuigen

Routine-handelingen zorgen er meestal voor dat we niet meer nadenken en op automatische piloot verder werken. Daarom even deze opfrissen.

Bij de 3-punts techniek is het de bedoeling om altijd drie contactpunten met de machine te behouden, zoals twee handen en 1 voet of twee voeten en 1 hand. Dit zorgt voor stabiliteit en voorkomt dat je uitglijdt of valt. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

  1. Zorg voor drie contactpunten: Voordat je naar de volgende stap klimt, zorg ervoor dat je altijd met beide handen en minstens 1 voet stevig contact hebt of 2 voeten en 1 hand.
  2. Gebruik de handgrepen en treden: Maak gebruik van de vaste handgrepen en treden die speciaal voor het klimmen zijn aangebracht. Neem 1 trede tegelijk, slag de onderste trede niet over, spring niet. Vermijd losse onderdelen of de banden.
  3. Kijk waar je voet zet: Controleer de staat van de trap, verwijder modder, zorg voor een stabiele grip, niet glad en vermijd obstakels.
  4. Draag niets in je handen tijdens het klimmen, steek je persoonlijke spullen in een broek-, jas- of rugzak.
  5. Blijf met je gezicht naar de machine gericht: Klim altijd met je gezicht naar de kraan gericht en niet met je rug. Dit geeft je beter zicht op waar je handen en voeten staan.
Handschoenen

Op veiligheidshandschoenen kun je verschillende markeringen en symbolen zien die informatie geven over de beschermende eigenschappen en normen die de handschoenen volgen. Hier zijn de belangrijkste dingen die je kunt zien:

  1. Pictogrammen voor beschermingsniveau: Elk pictogram geeft aan tegen welk soort risico de handschoen beschermt, zoals mechanische risico's, chemische stoffen, hitte, kou, of elektrische risico's. Bijvoorbeeld:

    • Mechanische bescherming: Meestal weergegeven met een hamer- of mespictogram.
    • Chemische bescherming: Pictogram met een reageerbuis voor chemische risico's.
    • Hittebescherming: Een vlam of thermometerpictogram.
  2. EN-normen: Europese normen zoals EN 388 (mechanische risico's), EN 374 (chemische risico's), EN 407 (thermische risico's), en EN 511 (koude bescherming) geven aan aan welke veiligheidsnormen de handschoenen voldoen.

  3. Beschermingsniveaus: Bij sommige normen, zoals EN 388, zijn er cijfers onder het pictogram die het beschermingsniveau aangeven (bv. schuurvastheid, snijweerstand, scheurweerstand en punctieweerstand). Elk cijfer geeft een score aan, waarbij een hoger nummer meestal meer bescherming betekent.

  4. CE-markering

  5. Productie-informatie: Het kan ook informatie bevatten zoals het merk, het modelnummer, de maat van de handschoen.

  6. Materiaalaanduidingen: Soms staat erop aangegeven van welk materiaal de handschoenen zijn gemaakt, zoals nitril, latex, leer of kevlar. 


Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.