Stroomkabels, datakabels, gebundelde kabels in kabelrupsen: alle zijn ze essentieel voor de energietoevoer. Maar ze kunnen ook gevaarlijk zijn, zeker als je ze laat slingeren onder of tussen bureaus.
Met goed kabelmanagement hou je het veilig. Hieronder lees je meer over de voordelen, en vind je enkele concrete tips en tricks.
Het begrip ‘kabelmanagement’ verwijst naar de veilige organisatie en opruiming van kabels op de werkplek.
Vermijdt een ‘kabelspaghetti’
Wanneer al je kabels door elkaar lopen en zo hopeloos verstrikt geraken, dan spreken we van kabelspaghetti. Jammer genoeg is dat fenomeen een pak minder smakelijk dan de pastasoort, want dit kluwen aan kabels brengt allerlei risico’s met zich mee.
Het is erg gemakkelijk om in de kabelspaghetti te blijven haken en daarna te struikelen. Dat doet niet alleen pijn, het kan ook de kabel beschadigen en andere snoeren meetrekken – of zelfs het volledige apparaat. En als je vergeet om een losgeraakte kabel opnieuw in het toestel te pluggen, dan creëer je brandgevaar.
Kabelmanagement is goed voor je rug
Wanneer je per ongeluk een kabel lostrekt uit de spaghetti, zit er vaak maar één ding op: onder je tafel kruipen en op zoek gaan naar de juiste aansluiting. Dat kost (te veel) tijd.Je vindt misschien niet meteen de correcte plek, en je zal waarschijnlijk het apparaat opnieuw moeten opstarten achteraf. Gaat het om een centraal toestel dat ook verbonden is met de computers van je collega’s? Dan moeten zij mogelijk ook even hun werk pauzeren door connectiviteitsproblemen. Weinig efficiënt, bijzonder stresserend.
Door ordelijk kabelmanagement trek je minder gemakkelijk een kabel los. Gebeurt het toch? Dan is het eenvoudiger om de kabel snel terug te vinden of te vervangen.
Gebruik geen dominostekkers
Dominostekkers zijn een ouderwetse vorm van driewegstekkers. In het verleden kon je ze gebruiken om meerdere toestellen op aan te sluiten, zeker in ruimtes waar er weinig stopcontacten waren. Maar die opeenstapeling van connecties vormde ook een groot gevaar voor overbelasting, kortsluiting en brand.
Handelaars in België en Nederland mogen ze niet meer te koop aanbieden.
Gebruik ze dus ook niet voor je kabelmanagement.
Bekijk met je collega's:
Indien er risico's door je worden vastgesteld na lezen van deze toolbox, mag je deze problemen melden via de DBS app.
Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.